Verslag OWT te Almkerk 25 mei 2013

Op zaterdagmorgen om kwart voor 7 ging ik samen met Aedske in de auto op weg naar onze eerste OWT (Orweja Working Test) in Almkerk. Ik wist nog niet zo goed wat ik er van moest verwachten. Ik had de reglementen eerder die week goed doorgelezen maar daar kon ik niet veel uit halen over de vorm van de proeven. Wel dat het de jachtpraktijk enigzins zou moeten nabootsen en dat er wat andere regels waren ten opzichte van de ‘gewone’ KNJV-proeven. Inspringen, piepen of janken ‘op post’ of de verkeerde dummy ophalen betekenen meteen een 0 op de proef waar dit gebeurde. Nu heeft Aedske van de eerste twee eigenlijk nooit last en het laatste was ook nog nooit gebeurd. Alles maar op ons laten afkomen, was dus de enige manier.

Even voor achten kwamen we aan bij de locatie waar we ons moesten melden en de auto mocht ik langs de weg parkeren. Laarzen aan en de rugzak met stoeltje op de rug, Aedske uit de auto en op weg naar de meldingslocatie. Intussen kwam ik Marianne met Lieuwe (Wetterhoun) tegen en we liepen samen over de weg, langs een lange (eerst modderig) pad naar een open plek in een bosachtig terrein bij een grote waterplas. Daar konden we ons melden en kregen we het deelnemersnummer. Een bezoekje aan de dierenarts volgde en Aedske werd ‘goedgekeurd’.

Na een kort welkomstwoord mochten we ons per groep van 15 voorjagers met hond naar de eerste proef begeven.

Voor ons was eerst proef 2 aan de beurt. Aan deze proef deden steeds twee honden mee. Na de uitleg van de keurmeester van de proef moesten de lijnen af. De ene hond zat naast de voorjager aan de rechterkant van het pad en de andere aan de linkerkant. Er werd geschoten voor de eerste hond en een dummy werd naar rechts gegooid. Vanwege het hoge gras was deze dummy niet meer te zien. Hond 1 mocht deze gaan halen en daarna weer naast de vj gaan zitten. Voor de andere hond werd nu geschoten en werd een dummy over de middenberm van het pad en het pad zelf, gegooid naar de linkerkant (weer in het hoge gras). Deze moest door hond 2 worden gehaald. Daarna wisselden de honden en hun voorjagers en gebeurde hetzelfde nogmaals. Aedske was eerst de linkerhond en moest dus even wachten tot de andere terug was. Dit ging prima en toen mocht zij haar dummy halen. Ze schoot vooruit en ging ter hoogte van de werper naar links, netjes het pad over. Bij de dummy draaide ze zich om en keek even in mijn richting. Na een korte aarzeling pakte ze de dummy op en kwam snel naar me toe. Na de dummy te hebben aangepakt, moest ze weer naast me zitten. De andere hond kwam even buurten maar Aedske bleef stoicijns zitten. Nu wisselden we van plaats en mocht Aedske de dummy aan de rechterkant ophalen nadat deze was opgegooid en ik van de keurmeester het seintje had gekregen. Ze ging er rechtstreeks naar toe en kwam ook nu weer snel terug. Wat mij betreft, had ze het goed gedaan. Nadat de andere hond met wat meer moeite de tweede dummy had gehaald, kregen we van de keurmeester wat hij ervan vond (zonder punten te geven). Aedske kreeg een compliment over haar perfecte rust. Wel vond hij dat ze bij het eerste apport net iets te lang aarzelde. Hier was ik het wel mee eens. We hebben hier 18 punten voor gekregen.

Hierna op weg naar proef 3, aan het andere uiteinde van de waterplas. Er zat een hele grote groep te wachten en het zonnetje scheen er heerlijk. Aedske ging lekker liggen en viel zelfs in slaap. Tegen de tijd dat wij aan de beurt waren, ben ik gaan kijken wat er precies bij de proef werd gedaan. Dit was niet helemaal duidelijk maar wat wel duidelijk was dat er twee apporten waren, eentje rechts in het water en eentje links (weer) in het hoge gras. Ook nu moesten er twee honden tegelijk aan het werk. Wij moesten deze keer met een andere hond dan bij de vorige proef. De keurmeester legde uit wat de bedoeling was. De honden moesten los volgen over een paar meter, het eerste schot viel en de dummy werd in het water gegooid tussen de takken van een paar wilgen. Daarna moesten we nog een paar meter verder volgen en werd het tweede schot gelost en de tweede dummy gegooid. Nog een paar meter naar voren en dan mocht hond 1 worden ingezet op de apporten. De andere hond mocht worden aangelijnd. Aedske was nu als eerste aan de beurt maar omdat ze wat achter me had gevolgd ipv naast me, had ze de dummy in het water niet zien vallen (en bij de andere had ze helemaal niet goed opgelet). Ze bleef na het inzetten een beetje op de kant ‘rotzooien’ en na nogmaals te hebben aangegeven dat ze het water in moest, ging ze kijken of ze de dummy kon vinden. Deze was echter al afgedreven en ze ging dus niet. Ik moest haar terugroepen en weer aanlijnen. Jammer, deze proef was voor ons afgelopen (0 punten). De andere hond deed een stuk beter en haalde beide dummy’s op.

 

Op weg naar proef 4. Dit bleek een proef met een markeerapport aan de andere kant van een plek met hoog gras in het bos. De dummy werd in een omheining gegooid. Op de terugweg van de hond werd aan de andere kant van het pad nog een dummy opgegooid. Aedske ging als een speer naar de eerste dummy en begon rond de omheining rond te lopen. Op aangeven van de keurmeester mocht ik haar wat aanmoedigen en ik gaf het commando ‘hoog’. Aedske sprong hierop direct over het hek en pakte de dummy op. Ze sprong terug en kwam de dummy snel brengen. Ze keek bij de tweede dummy wel in de goede richting maar zag door het hoge gras niet veel. Toen ze bij me was en ik de dummy had aangepakt, stuurde ik haar in de goede richting. Ze liep wel iets te ver door, maar op mijn apport keerde ze zich half om en zag de dummy liggen. Ze pakte hem op en kwam ook weer snel terug. Deze ging dus weer een stuk beter, 16 punten.

Nu waren we aan proef 1 toe. Deze was bij de open plek waar we ons moesten verzamelen aan het begin van de dag. Deze proef bestond uit twee water apporten. Naast de inzetplek (die inmiddels erg modderig was) liep een soort loopplank naar een steiger in het water. Op deze steiger zaten drie helpers. De eerste dummy werd in een klein stukje riet gegooid, vrij recht voor de inzetplek. Als de hond terug was, werd de volgende dummy achter de steiger in het water gegooid. Ook deze dummy moest worden gehaald. Aedske gleed bij de inzetplek door de modder bijna in het water en hierdoor twijfelde ze. Ze liep de loopplank op en keek even of ze van de steiger zou springen. Dit deed ze niet en ik stuurde haar direct vanaf de loopplank alsnog het water in. Helaas zwom ze scheef naar het riet en klom de kant op. Na een lange tijd weinig activiteit te zien, vond de keurmeester dat ze maar terug moest worden geroepen omdat ze toch via het pad achter ons zou terugkomen. Dit bleek echter niet het geval, ze kwam weer terug op de plek waar ze de kant op was gekropen. Maar de proef was inmiddels voorbij, zei de keurmeester. Jammer, weer een 0.

Proef 5 startte pas daarna, eerst met de starters en daarna met onze klasse, novice. Iedereen mocht meedoen, niet alleen de honden die tot dan alle apporten hadden gehaald (wat er overigens niet veel waren). Ik wilde deze toch nog wel doen met Aedske dus sloten we aan bij de groep wachtenden. Deze proef bleek ook weer uit twee delen te bestaan. Eerst werd een apport in het water gegooid net achter een boompje. Als dit apport was gehaald, moest je je samen met de hond omdraaien en werd nog een dummy opgegooid, weer in het hoge gras. Aedske had weer niet goed opgelet (ze had ook weer daarvoor in de zon liggen slapen) en deze dummy kon ze niet vinden. Toch mochten we nog het andere apport doen. Ze rende naar de werpers en ging achter hen zoeken naar de dummy. De werper had de dummy echter naar voren gegooid en deze lag dus niet in de buurt van waar ze bezig was. De keurmeester vroeg me hoe oud ze was en of ze geen problemen had met haar ogen. Ik zei dat ze 7,5 was en dat ze voor zover ik wist, geen oogproblemen had. Ze had gewoon niet goed opgelet. Ook voor deze proef was het dus een 0. Wel moest de dummy nog even uit het water worden gehaald en dit deed ze prima toen ik haar vanaf de waterkant inzette.

Het was inmiddels drie uur geweest en ik vond het wel welletjes. We zijn dus naar de auto gegaan en gingen Siebe weer ophalen van zijn oppas waar hij vanaf vrijdagavond was.

Voor de liefhebbers: de complete uitslag is te bekijken via: Almerk 25-05-13